IMG_5509

I kväll i del två av Linda och djurens hjältar handlar det om noshörningar och den brutala tjuvjakten. Noshörningarna dödas för sina horns skull och förra året sköts över 1000 vuxna noshörningar i bara Sydafrika. I år beräknas antalet dödade djur bli ännu fler. Med tanke på att det bara finns runt 20 000 kvar i världen idag kommer noshörningarna att försvinna om man inte gör något för att bekämpa tjuvjakten.

IMG_5582

I programmet träffar jag tre personer som vigt sina liv åt att försöka rädda noshörningarna från utrotning. En av dem är veterinären Dr Peter Rogers. Jag jobbar hos honom som volontär under ett par dagar och får bland annat vara med när en vuxen noshörnings sövs ner för att vi ska kunna tvätta de hemska stora sår han fått efter att tjuvjägare sågat av hornet med en köttsåg.

IMG_5576

Såret är så djupt och brutalt gjort att det 18 månader senare ännu är som en djup öppen krater – full av var. Om det inte tvättas regelbundet och hålls rent kommer flugor och andra djur att lägga ägg i det och till slut dör noshörningen av blodförgiftning.

IMG_5563

Det här är den mest känsloladdade inspelningen jag någonsin varit på och jag har gråtit floder. Jag bröt ihop vid ett tillfälle – grät så hysteriskt att vi fick lov att bryta hela inspelningen. Det är så fruktansvärt det här och jag har fått höra berättelser så råa och brutala att jag aldrig kommer glömma dem. Jag har fått se bilder på stympade djur så fruktansvärda att de finns inpräntade i mitt huvud för all evighet. Programmet sänds kl 20.00 så vi kommer inte att kunna visa allt detta men jag kommer att berätta om det och få er att förstå hur viktigt det är att vi gör något åt det som nu sker.

IMG_5572

Våra fantastiska djur måste vi värna om. Visst vill vi väl att våra barn ska få växa upp i en värld där lejon, gorillor och noshörningar fortfarande finns kvar. De här människorna jag möter gör allt för att det ska kunna finnas en sån framtiden men det är en tuff kamp.

Se den kampen, och se hur hårt dessa människor jobbar ikväll måndag kl 20.00 i Linda och djurens hjältar.

ps missade ni måndagens program så kan ni se det på TV4Play.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: