ch1-1024x680

Ni som följer mig här på bloggen vet att jag nyligen skrivit några av mina bästa restips för Champagne i Expressen. Då jag varit i Champagne flera gånger och verkligen älskar stället så har jag så klart massor av tips att komma med så här kommer lite mera från detta underbara område i Frankrike. DSC_0537-679x1024

Champagne ligger drygt en timmes bilfärd från Paris och det är lätt att hitta dit. Mitt förslag är att ni börjar i Epernay där man hittar välkända Avenue de Champagne, som samlar några av de mest kända vinhusen på en och samma gata.

DSC_0556-1024x680

DSC_0561-679x1024

Checka i på fyrstjärniga Hotel Jean Moet och gå sedan ett par kvarter bort till Brasserie de la Banque och njut av en första lunch med steak tartare, moule frites och crème brûlée.

DSC_0592-679x1024

DSC_1480-version-2-1024x676

Efter lunch strosar ni ner längs paradgatan Avenue de Champagne. Ni kommer att passerar vishus som Pol Roger, Pierre Jouet, Mercier och Moet et Chandon…  Förra gången hade jag en väldigt trevlig champagneprovning här inne, vilket jag varmt kan rekommendera, läs mer om det HÄR. Ett annat väldigt bra ställe för en första vinprovning är också…

DSC_0685-679x1024

…det här stället – Champagne de Castellane, som med detta egna höga vattentorn, är svårt att missa…

DSC_06401-1024x680 DSC_0648-1024x680

DSC_0645-679x1024

Bokat in en privat visning av deras vinkällare – det är värt priset. I nästan en timme går man runt i de 9 km långa källargångarna och det slår mig att hur många gånger jag än besöker vinkällare så tröttnar jag aldrig. Jag tycker att det är så otroligt intressant,  älskar allt ifrån den fuktiga svala luften och doften av kalk till de dammiga gamla flaskorna staplade på hög.

DSC_0652-1024x806

Och efter rundvandringen kommer en minst lika spännande och välsmakande vinprovning… Champagne de Castellane grundades av Vicomte de Castellane 1895 och det röda korset som syns på alla flaskor kallas St. André Cross och valdes från början som en hyllning till Champagnes äldsta regemente.DSC_0662-679x1024

Det blir väldigt bra och lärorik vinprovning. Vi smakar deras Brut, Rosé och Vintage 2002 och kan konstatera att detta är en mycket prisvärd och god champagne.

DSC_0762-686x1024

När vi varit i Epernay så har vi nöjt oss med en natt då vi rest över en långweekend men det är klart man kan stanna längre. Vill ni resa som jag så beger ni er vidare redan nästa dag till den lilla byn Hautvillers. Det är inte mer än 20 minuter i bil och det är en vacker färd kantad av vinodlingar på båda sidor av vägen.

Jag ska berätta vidare om detta, Hautvillers är nämligen Dom Perignons by…, men det blir imorgon så som man säger Fortsättning följer… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: