IMG_8673-0Jag älskar elefanter så otroligt mycket och Linda och djurens hjältar ikväll handlar om just dessa magnifika, kloka och fullkomligt bedårande djur. Det handlar om tjuvjakten, hot och om passionerade människor som kämpar för att rädda elefanter. Läs mer om programmet HÄR. Vi spelade in programmet i Kenya och i Sydafrika och det var en upplevelse utöver det vanliga.

IMG_8552

Jag fick bland annat hänga med en vildmarksveterinär under några dagar och bland annat skulle vi göra ett ingrepp på en skadskjuten elefant som fått två djupa sår gjorda av spjut från tjuvjägare. Såren är så infekterade att ifall de inte tvättas så kan det leda till blodförgiftning. Ett relativt enkelt ingrepp – om det inte vore för att elefanten först måste sövas. Och det var här det gick snett…

Jag sitter tillsammans med veterinärsteamet i deras bil och vi närmar oss flocken med elefanter långsamt. Vi kör närmre och närmre för att kunna sätta en bedövningspil kontrollerat och på rätt ställe och plöstligt händer det. Den elefanten som vi ska göra ingreppet på tvärvänder och anfaller. Den springer mot oss i full fart och veterinären skriker kör! till vår chaufför. Det är kaos och panik och jag ser med förskräckelse hur elefanten fortsätter mot oss och nu är bara några meter bort. Jag hann bli livrädd. Skräckslagen. Det var så otäckt. För hur mycket jag än älskar elefanter så vet jag också att det finns få djur som är farligare. Elefanten visste ju inte att vi bara ville den väl och när den såg oss komma nära kände den sig hotad och gick till anfall. Detta hade kunnat sluta riktigt illa. Jag har nog aldrig varit räddare i en djursituation. Tack och lov gick det bra. Vi lyckades undkomma elefanten, sätta bedövningspilen och göra ingreppet.

Skärmavbild 2016-04-24 kl. 22.40.03

Se filmen då elefanten attackerar på mitt instagram @linda_lindorff men framför allt ser ni hela programmet ikväll kl 20 på TV4.

IMG_8672-0

Den här elefantungen är knappt 1 år gammal och verkligen världens sötaste, men hon bär på en djup sorg. Hennes mamma sköts till döds av tjuvjägare för 3 månader sedan – för betarnas skull. Det skjuts runt 35 000 elefanter per år, det innebär 1 elefant varje kvart. Det är så fruktansvärt att man knappt kan ta det till sig. Läs om den här elefantungen vars mamma sköts av tjuvjägare HÄR.

Påminn era vänner som älskar djur om att se detta avsnitt. Jag vet att ni kommer att älska det.

Linda och djurens hjältar – måndag kl 20 i TV4

Kram Linda

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: