IMG_0103På måndag är Linda och djurens hjältar tillbaka efter ett två veckor långt uppehåll och nu handlar det om att rädda krokodiler i Belize. Befolkningen här upplever krokodilerna som ett stort problem då de kommit för nära människorna. Med tanke på hur farlig en stor krokodil kan vara är det lätt att förstå men det här är ett problem som är självförvållat. Krokodilerna har matats av människor för att på så sätt kunna tjäna pengar på turister som vill få sig en nära titt. Vissa restauranger har slängt i mat i vattnet utanför för att krokodilerna ska närma sig och ge matgästerna något spännande att se på. Problemet med allt detta är att krokodiler börjar att förknippa människor med mat och det här gör förstås krokodilerna ännu farligare. Istället för att jaga som de ska ute i mangroveträsken så söker de sig in till de bebodda områdena i jakt på mat och äter där allt de kommer över. Allt från sopor och matrester till folks hundar.

IMG_0178-819x1024

Jag träffar Cheri och Vince som kämpar för att rädda krokodilerna genom att försöka få lokalbefolkning att sluta mata krokodilerna och genom fånga in de krokodiler som blivit problemdjur och sedan flytta dem. Jag får hänga med de när de jobbar och det jag får vara med om är otroligt intressant och spännande – men också skräckinjagande. Vid ett tillfälle när vi skulle vittja fällor som vi lagt ut för att fånga in traktens riktiga bad boy, en väldigt stor och aggressiv krokodil som kallas Lazy Croc, var jag så rädd att jag grät.

dirty

Här har vi precis fångat in en 3 meter lång krokodil. Känslan efteråt när man lyckats med uppdraget är förstås underbar. Jag gillar verkligen krokodiler men det är extrema rovdjur, experter på att döda. De är starka, snabba och de reagerar på instinkt, vilket så klart gör dem väldigt farliga. Särskilt när de känner sig hotade. Tänk då hur en krokodil reagerar när den fångats i en fälla… Det var stundtals så overkligt spännande att det kändes som att det inte kunde vara på riktigt. Jag tänkte när det var som värst att det bara var på låtsas, att vi spelade in en film, att jag var Indiana Jones och att krokodilen var animerad – för annars hade jag nog svimmat 🙂

lo

De två första episoderna har handlat om tjuvjakten på elefanter och lejon, nu är det krokodilernas tur att få uppmärksamhet. Det här programmet är annorlunda. De flesta har inte så starka känslor för krokodiler som för tex elefanter men alla djur behövs och vi måste komma ihåg hur otroligt häftiga djur krokodiler är. Några av de få kvarlevande urtidsdjuren på jorden. Krokodilerna fanns på dinosauriernas tid och har överlevt fram till nu. Nog vill vi att det ska fortsätta så.

Se programmmet måndag Linda och djurens hjältar kl 20.00 på TV4 – och låt mig sedan veta vad ni tycker och jag känner. Jag tror och hoppas att ni kommer att älska det.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: