convert-21

Den tredje torsdagen i augusti är det surstömmingspremiär och givetvis ska man då passa på att avnjuta denna norrländsk delikatess – om man kan göra det på rätt sätt. Min åsikt är nämligen att man inte kan äta surströmming hur som helst. Det finns vissa måsten för att det ska bli en njutbar upplevelse. Detta är mina tips för en lyckad surstömmingsfest.

convert-18

1. Surströmmingen ska enligt mig ätas utomhus – gärna på en brygga i fint väder. För min del sker det därför nästan bara när jag är här på lantstället vid Malgomaj.

2. Se till att du köper bra surströmming, burken får inte vara för gammal för när strömmingen legat för länge blir den mjuk och lös i köttet. Det vill man inte ha. ¨

3. Burken måste öppnas under vatten så att det inte sprutar. Antingen i en hink eller i sjön. Man ska inte slarva med öppningen för det är inte roligt att någon blir nedprutad, det förstör faktiskt festen.

convert-19

4. Surströmmingen ska ätas med färsk potatis och rödlök. Gärna också för min del med gräddfil och på vitt hårt tunnbröd. Vissa har tomater men det tycker jag inte behövs.

5. Man dricker öl och snaps, vill man vara nykter dricker man vatten, lättöl eller mjölk. Jag tycker om att dricka en öl till surströmming – och så möjligen en liten snaps…

convert-20

Vädret till veckan ser ut att bli rätt bra på många håll, så passa då på att äta surströmming! Det är ändå en väldigt kul och spännande tradition.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: