convert-5

Jag har insett att jag är besatt av att träna – och allt började med Let´s dance. När jag tackade ja till Let´s dance hade jag inte tränat regelbundet på 8 år. Efter att jag blev gravid med Lykke så kom jag aldrig igång igen. Vid ett par tillfällen försökte jag sätta igång men lyckades inte motivera mig tillräckligt för att fortsätta. Jag är naturligt smal så jag behövde inte träna av den anledningen och vad jag än försökte mig på så kändes det tråkigt. Jag var helt omotiverad.

convert-4

convert-11

 

 

 

 

 

 

Men så kom Let´s dance och helt plötsligt gick jag från ingen träning alls till att träna varje dag – i 15 veckor! Det blev ett bootcamp utan dess like och min kropp reagerade tydligt. De första tre veckorna tappade jag 7 kilo och folk blev helt förskräckta. Själv mådde jag bättre än nånsin. Inte för att jag gick ner i vikt, det har aldrig varit mitt mål, utan för att jag plötsligt väckte min kropp till igen.

img_6697-3

Jag fick träningsvärk och älskade det och jag helt plötsligt tyckte jag igen att det var kul att träna. Hade jag åkt ut tidigt i tävligen hade detta kanske aldrig hänt men jag var kvar vecka efter vecka och tog mig hela vägen till semifinal tillsammans med min otroligt duktiga danspartner Kristjan Lootus. Av totalt 12 program var jag med i 11 av dom…

160415_broadway_annika_berglund_4262_4000

I början tränade vi ungefär 2 timmar om dagen, även lördag och söndag, men ju längre vi kom i tävligen desto mer fick vi lov att träna och när vi var 5 par kvar så utökades det från att lära sig en dans i veckan till två och då blev det också dubbelt så många träningstimmar. De sista veckorna tränade vi 3-4 timmar per dag, ibland 5 timmar, inklusive lördag och söndag.

convert-12

Vi det här laget vägde jag alldeles för lite, jag var nere på 55 kilo och med min längd på 177 cm så är det absolut för lite, det är jag medveten om, men samtidigt så mådde jag så otroligt bra. Jag kände mig starkare och smidigare än nånsin och jag kunde plötligt göra saker jag inte gjort sen jag var barn som att hjula, gå ner i spagat och göra volter i luften och jag älskade varje minut av dansen.

convert-8

 

När Let´s dance sedan tog slut så var min kropp i fysisk toppform. Jag har nog faktiskt aldrig känt mig starkare, inte ens som tonåring. Mina smala ben och spaghettiarmar hade fått synliga muskler igen och min kondition var tillbaka. Istället för att dansa dagligen så började jag springa dagligen.

convert-7

 

img_6333-1

 

Jag kunde inte vara utan träning en enda dag utan att det kändes konstigt och jag skulle bli orolig i kroppen. Om jag skulle åka nånstans på jobb så klev jag upp kl 5 för att hinna springa mina 7 kilometer och dansen, den fortsatte jag med tillsammans med Kristjan. Han brukar vanligtvis inte fortsätta med sina Lets dance-partners efter det att programmet är slut men vi blev väldigt goda vänner och han tycker det är så kul att se min glädje i dansen och se hur jag utvecklas. Han älskar att lära ut och det märks – och han gillar att se hur snabbt jag lär mig tricks och koreografi nu. Han är en fenomenal lärare och danspartner. Vi har också väldigt roligt tillsammans och det är väl det främsta anledningen till att vi nu ses och dansar regelbundet.

img_1183

Många har frågat varför jag fortsätter dansa och det har ni nu fått förklaringen på. Hemligheten bakom mitt dansande är  inga drömmar om glittriga klänningar och tävling utan helt enkelt att jag älskar att dansa, för att min kropp pressas att testa nya utmaningar i form av lyft och tricks men framför allt för att det är det roligaste och bästa träningsformen jag nånsin testat. Två timmar flyger i väg och det blir aldrig tråkigt. Vaderna kan krampa, svetten rinner, låren svider av mjölksyra och rumpan värker – men jag orkar alltid mera.

fullsizerender-6

Många har frågat om vi tränar för att tävla utomlands men det har vi alltså inga planer på. Jag har en sponsor som gärna vill att vi gör det men jag reser så mycket ändå i jobbet så när jag är ledig försöker jag prioritera att vara hemma. Kristjan känner likadant. Det här med tävling älskar jag, så visst förstår jag att många av er trott att det är målet men jag fick en tillräckligt stor dos av det i Let´s dance för ett bra tag framöver och även om man tävlar på andra förutsättningar i det som kallas ProAm (ett proffs tillsammans med en amatör) så är det just nu inget som vi tänker lägga tid på – just nu. Vi har egna utmaningar och så ett än så länge hemligt annat projekt som vi fokuserar på.

img_2587-1

Framför allt så älskar jag att själva träningen mest av allt, känna pulsen höjas och låta kroppen bli blöt av svett, vare sig det är dans, skridor eller löpning. De dagar jag inte tränar alls är det något som saknas. Jag förstår att många nu kommer att bli förskräckta och säga att jag behöver gå till psykolog eller dylikt men så är det inte. Jag känner mig själv bra och jag vet vad som är rimligt och inte. Jag förstår också att när jag ger mig ut i – 20 grader i Lappland för att åka mina 6 kilometer på skidor så är det överdrivet, jag hade kanske kunnat klara mig en dag utan att träna MEN jag vet att jag mår bättre och blir gladare ifall jag gör det så då klär jag på mig och ger mig ut trots kylan.

img_9885

 

 

Träning i överdrivna former är säkert farligt och dåligt, men där är jag inte. Jag känner min kropp väl och vet vad jag tål och behöver och ser till att vara tillräckligt måttlig och varierande av träningsform så jag kan aktivera mig dagligen utan att kroppen tar skada. Jag väger nu drygt 57 kilo och det må vissa tycka är för lite men jag mår toppen! Jag lovar. Jag känner mig starkare och smidigare än på många många år och jag har mer energi och glädje att dela med mig av till min omgivning tack vare detta. Så ja… dansen har gjort mig besatt av att träna – och det är jag otroligt glad för!

Kram Linda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: