Älskar stora luncher med familj och vänner. Senast bjöd vi på fiskgryta och nybakat bröd. Enkelt att laga och väldigt gott.

Jag bryner purjolök, morötter, potatis, vitlök och lök i olivolja. Häller på vatten, vitt vin (går också med rosé har jag märkt 🙂 och tar sen fiskbuljongtärning, färsk timjan och saffran. Sist tillsätter jag lax, torsk och färska räkor. Klart!

Jag bakar två gånger i veckan minst. Så gott när det är nybakat. Och till frukost rostar vi brödet.

Ingredienser:

5 dl ljummet vatten

1 pkt jäst

2 tsk salt

1 msk olivolja

ca 3 dl havregryn

½-1 dl kruskakli

1/2 dl russin (om man vill)

1 dl valnötter eller hasselnötter (om man vill)

ca 8 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda vatten, jäst, salt och olja. Rör i havregrynen så att det blir en välling.

2. Tillsätt kruskakli, russin och nötter. Vill du minska ner på nötterna så kan du tillsätta linfrön och solrosfrön i stället.

Finrivna morötter kan också tillsättas. Det här brödet är lite av “man tager vad man haver.”

3. Tillsätt vetemjölet. Tänk på att inte tillsätta för mycket, då blir brödet torrt. Blanda väl, degen ska knappt släppa bunken. Låt jäsa under bakduk i ca 40 min.

4. Knåda och forma degen till ett runt bröd. Lägg den på en smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 40 min. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 30 min. Låt svalna något på galler innan du skär i det.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: