Alla hjärtans dag är en dag då vi blir påminda om att fira kärleken.  Kärleken kan gott firas alla dagar men finns det nu en dag som är vigd åt att extra mycket uppmärksamma kärleken då ska man så klart göra det. Det är också en bra dag att påminna sig själv om att vara tacksam för kärleken – det är en gåva att få älska och bli älskad.

Ofta får jag frågan om vad jag tror är hemligheten bakom ett lyckligt förhållande. Vad som gör att kärleken överlever…. Viktiga frågor så klart med många olika svar. Jag är inte är en någon expert på kärlek och ofta känt att jag inte ska svara på såna frågor just av den anledningen. Sedan kan man förstås se det på ett annat vis… man behöver ju så klart inte vara expert för att ha nåt att säga. Svar baserat på egna och andras erfarenheter kan ju också fylla en funktion – och då har jag plötsligt massor att av intressanta teorier och svar 🙂

Under mina 13 år som programledare för Bonde söker fru har jag varit med om så mycket. Jag har år efter år sett kärleken förändra människor liv. Jag har sett trevande flört, passionerade kyssar, pirret när förälskelse uppstår och sorgen när känslorna svalnar. Jag har sett kärlek blomma ut och vissna, svindlande lycka och brustna hjärtan, och jag har flera gånger fått bevittna kärlek vid första ögonkastet. År efter år har jag fått vara nära kärleken i alla dess former och varianter. Det här är en ynnest. Ett otroligt privilegium för nån som jag som fullkomligt älskar allt som har med relationer att göra.

Den här tiden har så klart lärt mig mycket. Så utan att vara expert och baserat på vad jag sett och lärt under mina år som bondematchmaker kommer här mitt svar.

  1. Prata – viktigast av allt – och då menar jag ju inte om sånt som är praktiskt och vad som hänt under dagen utan om vad man har för tankar, hur man känner och varför man reagerar som man gör. När man varit ihop länge och känner varandra tillräckligt väl så tror man ofta att man vet vad den andra personen tänker och har för känslor och så struntar man i att prata. Men människor förändras och även om man kanske vet så är det ändå alltid bra att prata. Hur mår du idag? Vad tänker du på just nu? Varför reagerade du så där? Även om det ibland är självklarheter är det bra att lufta tankar och känslor OCH det är ett sätt att ge bekräftelse och visa omtanke.
  2. Ta inte varandra för givet. Varje dag är unik och känslor är färskvara. Bara för att jag en gång älskade betyder det inte att jag kommer att älska på samma vis resten av mitt liv. Kärleken måste underhållas, med ord och handling. Det behöver absolut inte vara blommor och frukost på säng och små lappar med gulliga ord varje dag. En mysig kram vid kaffebryggaren på morgonen räcker långt. 🙂  Det är så lätt att man glömmer bort att vara tacksam för det man har men man borde faktiskt varje dag ge det en tanke. Det är en sann gåva att ha någon att älska och att själv bli älskad. Det är inga självklarheter, kärlek kan dö ut. Den man älskar kan försvinna. Påminn dig sig och den du älskar om din kärlek. Säg det. Visa det. Känn det.
  3. Gör saker ihop på tu man hand. Något många gett som anledning när de berättar varför det tog slut eller man glidit i sär – de slutade göra saker på tu man hand. Särskilt när man har barn så vill man ju hela tiden vara med dom. Det är ju det bästa som finns. Jag är den första att hålla med. Men relationen man har med varandra mår väldigt bra av tid där man bara är två också. Ett sätt att fortsätta dejta. Vi förändras ju hela tiden och om man under flera års tid inte umgås på tu man hand kan man plötsligt märka när barnen blivit större att man inte längre känner varandra. Man växte i sär. Så att gå ut på dejt ibland, träna ihop, kanske unna sig en kortare resa på två tre dagar är inte egoistiskt och oengagerat, det är en investering i både kärleksrelationen och familjen.

4. Var fysiska. Fånigt tips kanske men jag tror så oerhört mycket på fysisk närhet. Det händer något med oss människor när vi får kramar. När vi håller någons hand. Jag vet att vissa säger att man kanske glömmer bort eller inte hinner men en mysig kram, hålla handen eller lite skön fotmassage i tv-soffan det hinner man allt med.

Ja än en gång, jag är ingen expert och medveten om att detta inte är några revolutionerande relationstips men det är vad jag tror på. 🙂

Så med dessa ord om kärlek vill jag önska er en fortsatt underbar alla hjärtans dag!

På måndag börjar för övrigt inspelningen av nya bönderna – följ med behind the scenes på min instagram @linda_lindorff

Kärlek till er alla!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: