Under min första graviditet fick jag något som kallas för flygvärdinnesjukan – perioral dermatit – en hudsjukdom som bland annat ger utslag i ansiktet i form av rodnad, torrhet och röda prickar. Sedan dess har det återkommit med jämna mellanrum. Det är svårt att säga exakt varför man får detta men tydligen drabbar det särskilt blonda kvinnor efter man fyllt 30 år. Jag är ingen expert men vet att faktorer man sett kan framkalla och trigga den här hudsjukdomen är till exempel torr luft, smink, stark sol, dålig sömn och stress. När man började kalla det här för flygvärdinnesjuka så var en yrkesgrupp som hade större tendens att drabbas.

Jag har med hjälp av en vän som är hudvårdare fått bukt på sjukdomen och det senaste åren har jag knappt haft några symptom alls. Det som framför allt hjälpt mig var byte av kräm och ett serum som är speciellt gjort för just perioral dermatit. Sedan har jag försökt undvika att använda olika märken av solkrämer – mitt ansikte vill inte ha förändringar på just krämer. Jag måste vara noga med att byta ut sminkprodukter innan de blir gamla eller har legat varmt och leva utan stor stress – vilket så klart är lättare sagt än gjort. 🙂 Det har varit så skönt att slippa dessa röda prickar, kliet runt näsa och ögon.

Nu känner jag dock att det kan va på väg att bryta ut igen och jag förvånas egentligen inte. Jag har inne i en intensiv jobbperiod där jag varvat  Bonde söker fru, Wild kids, studioinspelning med mycket smink och starka lampor i Bönderna berättar allt, Kärlek åt alla och så förstås nya programmet Bonde söker fru – jorden runt där vi reser utanför Sveriges gränser. Det innebär att jag just nu utsätter mig för många av de faktorer som är triggande. När vi senast var i Australien var jag så jetlaggad att jag låg vaken mellan ca 02 och 06.30 varje natt och det här med att få för lite sömn är förstås direkt obra. Perioral Dermatit är ändå inget jag lider supermycket av men det är obekvämt.  Det kliar och även om det inte är så klart är det inte så kul att ha prickar runt ögonen och en röd näsa. Det finns dock många, ska det tilläggas, som har stora problem med detta så jag skriver också för att tipsa lite om hur jag lyckades hålla det i schack. Med tanke på att jag nu vet vads om brukar sätta igång det hos mig så kan jag nu också tänka på det lite extra för att inte låta det blomma ut igen. Det här kräver just nu att jag måste än mer se till att jag sover gott och så mycket jag kan och hinner. Jag ska också vara noga med solhatt, att ha egen solkräm av det märke jag alltid har, resa med fuktsprej, dricka mycket vatten, undvika starka kryddor, hålla nere på sminket när det inte behövs och hålla stressen borta genom att ta en sak i taget.

Ni som vill veta vad krämen och serumet heter som jag använt mig av kan skriva till mig på instagram @linda_lindorff skicka DM så svarar jag.

Idag åker jag och teamet till Mocambique för att träffa en av våra härliga bönder i BSF -Jorden runt, och det känns så spännande. Ser väldigt mycket fram emot att träffa honom. Han lär vara otroligt fin – godhjärtad, omtänksam och klok. Sedan kan ha tydligen också vara väldigt snygg. 🙂 Ser fram emot att få presentera honom för er i premiäravsnittet den 28 oktober!

Nu ska jag packa det sista (solhatt, solkräm och serum 🙂 ) och lite urvuxna barnkläder att ge bort vilket vår bonden bett oss om då många i byn där han bor har stort behov av det.

Ni kan följa mig på resan på instagram – där uppdaterar jag dagligen.

Stora kramar och missa nu inte Bonde söker fru imorgon!

Linda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: